Maren Uthaug
Maren Uthaug

Læsernes Bogpris 2020 kårer ”En lykkelig slutning”

16.04.20
Maren Uthaug vandt med sin roman "En lykkelig slutning", hvor hun skriver om en bedemandsslægt igennem 7 generationer. Slægten er blevet rigere i forbindelse med store epidemier.

Efter 3 ugers afstemning, hvor landets læsere har kunne vælge blandt 10 danske udgivelser fra 2019, er årets prismodtager blevet forfatter og tegner Maren Uthaug for bogen "En lykkelig slutning", udgivet på Lindhardt og Ringhof. Med æren følger en check på 100.000 kroner.

Maren Uthaug er ikke kun dygtig til at tegne, hun kan også skrive, så læseren holdes fanget. Uthaug er optaget af selve det at være menneske, og igennem små og store hverdagssituationer undersøger hun, hvad det er, der definerer os. Maren Uthaugs humor er rå og tonen sarkastisk, både når hun tegner og skriver. Det skriver Litteratursiden om årets prisvinder.

En fysisk prisceremoni er ikke mulig i denne coronatid, hvorfor Facebook i år bliver stedet, hvorfra alle fra kl. 19.15 kan høre Maren Uthaugs takketale (7 min.). Kl. 19.15 får læserne også mulighed for at spørge Maren Uthaug om alt mellem himmel og jord i en online debat på Facebook, styret af Litteratursiden. Prisvinder-snakken finder sted på https://www.facebook.com/events/1083594005340889/

Læs om Maren Uthaug og "En lykkelig slutning" på Litteratursiden.
Læs Line Hoffmanns anmeldelse af "En lykkelig slutning" på Litteratursiden.

Du kan også læse Berlingskes interview med Maren Uthaug.

Til Berlingske fortæller Maren Uthaug om "En lykkelig slutning": »Min inspiration kom af, at der var utroligt mange i min nærmeste omkreds, som døde, lige da jeg havde afleveret manus på min forrige roman, »Hvor der er fugle«. Min mor døde, min stedfar døde og min kærestes bedsteforældre – jeg tror, jeg var til otte begravelser på et år. Det var meget heftigt, og så begyndte jeg at interessere mig for begravelser og begyndte at undre mig over alle de der ritualer, og hvorfor man gjorde det samme hele tiden. Jeg havde det, som om jeg var med i et skuespil, hvor jeg havde glemt at øve mig på replikkerne.«

Uthaug har siden 2009 udgivet bloggen Marens blog, hvor hun dagligt poster tekster, billeder og tegninger. Uthaug vandt i 2013 Politikens tegneseriekonkurrence og har derfor siden haft en fast stribe i avisens kultursektion under overskriften 'Ting, jeg gjorde'. Striben følger i minimalistisk stil tændstikkvinden Maren i hendes gøren og laden. Inden debutromanen har Uthaug derfor udgivet 'Ellers går det godt' (2012), som er en graphic novel i stil med 'Ting, jeg gjorde'. Bogen blev nomineret til tegneserieprisen Pingprisen i kategorien "Bedste danske debut". Maren Uthaug modtog i 2019 desuden Otto B. Lindhardt prisen.

Maren Uthaug er født i Kautokeino, Norge i 1972. Hun er halvt norsk og halvt samisk, men har boet i Danmark siden barndommen. Hun er uddannet på Den Danske Reklameskole.

For 17. gang uddeler Danmarks Biblioteksforening og Berlingske Læsernes Bogpris, i samarbejde med de danske folkebiblioteker og Litteratursiden.dk.

Danmarks Biblioteksforening, Berlingske, Danmarks Biblioteker og Litteratursiden ønsker Maren Uthaug stort tillykke med Læsernes Bogpris 2020.

10 danske titler fra 2019 er nomineret.

Læs om de nominerede her.

Hvis du har stemt, deltager du samtidig i lodtrækningen om 10 signerede bogpakker med de nominerede bøger.

De 10 nominerede til Læsernes bogpris 2020

(Her er link til omtale på Litteratursiden og link til ereolen. Der er stadig max. 2 udlån til ebøger og 2 udlån til netlydbøger pr. måned til hver låner - og så de blå titler.)

Prisen uddeles i et samarbejde mellem Danmarks Biblioteksforening og Berlingske, med Litteratursiden og landets folkebiblioteker som tætte samarbejdspartnere.

Listen over tidligere vindere kan ses på db.dk/læsernes-bogpris