Krea for voksne
Krea for voksne

Et kreativt fællesskab blomstrer på Syddjurs Bibliotek

15.01.24
Syddjurs Bibliotek har skabt rammerne for et nyt fællesskab, hvor borgerne kan tilmelde sig Krea for voksne. Men kan lidt kreativitet på en mandag formiddag være med til at gøre en forskel?

Af Emilie Lykke Hansen 
Overfor mig møder jeg et venligt blik gennem et par sorte briller og hilser på Karin, og til venstre for mig falder jeg i snak med Ulla. En kvinde kommer ind ad døren i sidste øjeblik og dumper ned på stolen ved siden af mig. Hun smiler genert og hilser på mig: ”Jeg hedder Kirsten”.  

Jeg svarer Kirsten, at jeg hedder Emilie, og at jeg faktisk arbejder på biblioteket, men at jeg deltager i krea-arrangementet, fordi jeg er nysgerrig på, hvad der får folk til at deltage i vores arrangementer. Og for mig er den mest autentiske oplevelse lige her sammen Kirsten og alle de andre. Vi taler om, at vi begge er spændte på, hvad der helt præcist skal ske. 

En rødternet voksdug er rullet ud over det bord vi sidder ved. På midten ligger der papir, blyanter, pensler og vandfarver. Her plejer biblioteksbrugerne at kunne slå sig ned med dagens avis. De næste par timer skal det dog ikke handle om dagens nyheder, men om at være kreativ med blindtegning og være til stede i nuet. 

Otte mennesker er vi nu samlet om bordet, og Mette Ernst, stifteren og afvikleren af arrangementet, introducerer os for blindtegning.  

Første opgave er, at vi skal tegne vores venstre tommeltot uden at slippe blikket fra fingeren. Jeg dykker ned i det hvide stykke papir foran mig, finder et fast greb om blyanten og lader blikket låse fast på min venstre tommeltot.  

Går kreativitet og fællesskab hånd i hånd? 
Ifølge stifteren af Krea for voksne, Mette Ernst, så kan kreativitet med blindtegning noget helt specielt:  
”I blindtegningen kan vi udfordre vores vanetænkning om det målrettede, rigtige og perfekte. Noget nyt opstår ved at turde at være lige her, lige nu,” fortæller Mette Ernst og fortsætter: ”I dét rum, er der mulighed for nye kontakter til sig selv og til de andre.” 

Og hos Syddjurs Bibliotek er der et stort ønske om at kunne være med til at understøtte de lokale fællesskaber: 
”Biblioteket er et rum for alle, og vi vil gerne skabe de rammer, der kan være grobund for et fællesskab,” fortæller Ole Wolf, leder af Syddjurs Bibliotek og fortsætter:  
”For nogen kan det at være kreativ skabe et fælles udgangspunkt at mødes om, og for andre kan det være noget helt andet som fx læsning eller et foredrag. Det er vigtigt for os som bibliotek, at vi kan imødekomme borgerne og skabe de optimale rammer for forskellige slags fællesskaber.”  

At gøre noget der ikke er nyttigt  
Der bliver fnist i den modsatte ende af bordet, og de fleste har rykket blikket fra tommeltotten til papiret og fået sig en overraskelse over det kunstneriske resultat. Mette Ernst går en tur rundt om bordet og kigger på hver tegning med et ærligt og anerkendende blik. Jeg tager et kig på min tegning og må indrømme, at det langt fra ligner min tommeltot.  

Nu skal vi udfordres lidt mere, for Mette vil gerne have, at vi tegner den person vi sidder ved siden af.  

Roen falder igen over bordet. Blyanternes trækken hen over det hvide papir er den eneste lyd, der fylder i rummet. Jeg kigger et fremmed menneske i øjnene og forsøger at opfange hver en lille detalje af hendes ansigt. Men det føles ikke fremmed eller forkert, for overfor mig sidder Kirsten Poulsen, og vi er her med det samme formål: Vi vil forsøge at give os hen til kreativiteten. 

”Jeg har altid skullet præstere, og her behøver du ikke præstere eller gøre noget der er nyttigt,” fortæller 73-årige Kirsten Poulsen, der ligesom mange af de andre rundt om bordet også er mødt op for at være en del af fællesskabet:  
”Det at være en gruppe mennesker, som mødes om det samme udgangspunkt, det skaber en tryghed. Ensomheden er skræmmende og den fylder så meget i min hverdag”.  
 
Kirsten Poulsen har haft brug for at komme ud og møde nye mennesker, efter hendes mand blev syg med alzheimer og kom på plejehjem:  
”At mødes her på biblioteket har givet mig troen på, at jeg godt kan få skabt nogle nye relationer. Det er svært at skulle ud og møde nye mennesker, men det her er afslappende, nemt og befriende.”  

Kreativitet der gør en forskel 
Efter halvanden time har Mette Ernst skabt en tydelig ro rundt om den rødternede voksdug, og et fælles rum er opstået. Et rum hvor personer, der for kort tid siden var fremmede for hinanden, deler personlige fortællinger, imens vi maler og tegner. Og Mette Ernst er ikke i tvivl om, hvad det kreative gør ved deltagerne:  
”I kreativiteten glemmer vi os selv, og når det sker, bliver vi mere åbne og der opstår overskud til fællesskab.”   

Efter formiddagens arrangement må jeg give Mette Ernst ret. For med mig hjem tager jeg min blindtegning af Kirsten Poulsen, men tegningen er på en eller anden måde bare en mindre detalje. Med mig har jeg også en ro i kroppen og en følelse af, at have været en del af et fællesskab. 

 

Vær med til Krea for voksne på Syddjurs Bibliotek i 2024 

  • 5. februar kl. på Biblioteket i Hornslet. Den 18. marts kl. på Biblioteket i Rønde
  • 15. april kl. i Kolind+ 
  • Den 13. maj kl. på Biblioteket i Hornslet 
  • Den 27. maj kl. på Biblioteket i Rønde. 
  • Den 10. juni kl. i Kolind+ 

Tilmelding: syddjursbibliotek.dk/arrangementer 

Der er også mulighed for at være med i følgende kreative fællesskaber:

  • Foldefællesskabet på BMA hver onsdag kl. 10-12
  • Strikkerne i BMA hver tirsdag kl. 10-12
  • Strikkerne i Kolind+ hver torsdag i lig uger kl. 9.30

Har du en idé eller et ønske om at skabe et fællesskab, så kontakt biblioteket. Måske kan vi være med til at danne rammerne for det næste fællesskab.