Tema i efteråret: Fup eller fakta?

Det kan være svært at navigere i en verden, hvor alle og enhver kan oprette nyheder på internettet, udgive bøger, manipulere med billeder og få chatbots til at skrive alt fra bryllupstaler til universitetsopgaver. For hvordan ved man, hvad der sandt eller falsk, fup eller fakta? 

Af Lisbeth Larsen

Bibliotekerne står heldigvis klar til at hjælpe dig i junglen af information (og misinformation). Faktisk går lederen af Syddjurs Bibliotek, Ole Wolf, så langt, at han med et udtryk lånt fra Ursula van der Leyen, formanden for EU-kommissionen, udnævner biblioteket til et af de allerbedste ”demokratiskjolde” man kan tænke sig. 

Det er en opgave, Syddjurs Bibliotek tager alvorligt hver dag året rundt. Men i dette efterår forstærker biblioteket skjoldet yderligere med temaet ”Fup eller fakta”, hvor kommunens borgere kan blive klogere på begreber som fake news, kulstig intelligens, autofiktion og konspirationsteorier. 

Kunstig intelligens – din nye legekammerat 
Flere af Syddjurs Biblioteks formidlere er på det seneste dykket ned i, hvad man kan og ikke kan med kunstig intelligens. De er langt fra blevet eksperter, men har fundet ud af, at kunstig intelligens kan være både en ven og en legekammerat. En ven, når den lægger en madplan ud fra de rester, du har tilbage i køleskabet, og en legekammerat, når du vil være kreativ – om du ønsker dig en strikkeopskrift, at farvekoordinere dine stauder eller bygge noget med ungerne. 

På alle bibliotekerne i Syddjurs kan man i september lege med kunstig intelligens. Blandt andet kan man prøve at bygge en bygning, maskine eller robot og gøre den levende med app’en Future mirror. Alle kan være med på legen, og det er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til at udvide forestillingsevnen.  

På bibliotekerne i Rønde og Hornslet kan man også møde kulturpiloterne Osvald og Rasmus, der på udvalgte dage hjælper folk i gang med at bruge AI og chatbots i hverdagen. Det kan være til at lave madplan, ferieplanlægning, boganbefalinger osv.  

Den 17. september kan man få endnu flere perspektiver på AI og chatbots. Professor Kristoffer Nielbo fortæller ved et foredrag på biblioteket i Hornslet om, hvordan det allerede bruges i forskellige brancher, hvad almindelige mennesker kan bruge det til, hvordan fremtiden tegner sig. 

Sandhed og magt 
Kampen om magten er noget, der i den grad kan få gang i rygter, misinformation, konspirationsteorier og decideret fake news på sociale medier. Syddjurs Bibliotek bruger i oktober og november det forestående præsidentvalg i USA som anledning til at give sit bud på, hvordan man kan sortere i al den information, man får, og hvor man med fordel kan hente sin information uden at blive påvirket for meget af internettets trolde.  

Der vil også være et foredrag om USAs magtfulde førstedamer ved journalisterne Agnete Wismer og Kirstine Biltoft-Knudsen og et foredrag om konspirationsteorier i USA og Danmark ved lektor ved SDU Kasper Grotle Rasmussen. Derudover inviterer Syddjurs Bibliotek også til Amerikansk valgnat d. 5. november, hvor man kan være sammen om at følge med i det for hele verden så vigtige præsidentvalg. 

Fiktion og fakta i skønlitteraturen 
Som den tredje og sidste vinkel på temaet “Fup eller fakta” i efteråret, sætter Syddjurs i november måned spot på fiktion og fakta i litteraturen. Forfattere har til alle tider brugt virkelige liv og hændelser som inspiration. Men hvornår er det fiktion og hvornår er det fakta? Hvordan forholder man sig til litteraturen, der brygger på forfatterens egne oplevelser? Det forsøger biblioteket også at gøre brugerne klogere på i løbet af efteråret.