Den glemte forfatter Karin Michaëlis

Selvom Karin Michaëlis, der blev født i Randers i 1872, udgav omkring 70 bøger og var kendt og berømt både i Europa og USA, så er der i dag ikke mange der ved hvem hun er.

Det er der så småt ved at blive lavet om på, for hun er både blevet portrætteret i DR’s udsendelsesrække om Øgendahl og de store forfattere og på de skrå brædder i Baggårdsteaterets forestilling ”Jagten på det gode menneske”.  Lokalt turnerer litteraturformidler fra Randers Bibliotek Inger Nygaard Kaad rundt med et skønt foredrag om den glemte forfatter. Og der er masser af gode grunde til at huske på og fortsat læse Karin Michaëlis, for hun var en moderne kvinde, der talte for, at kvinder skulle anerkendes som seksuelle væsner -også efter overgangsalderen, hun skrev om pigers og kvinders rettigheder og hun skrev om krige, uretfærdighed og undertrykkelse i mange afskygninger.

Hun var aktiv i samfundsdebatten og holdt store foredrag rundt om i hele Europa Hun satte også handling bag sine ord og indlogerede i mellemkrigsårene tyske flygtninge på sin ejendom på Turø i det Sydfynske Øhav. Af samme grund levede hun under 2. Verdenskrig som politisk flygtning i USA.

Karin Michaëlis modtog kong Christian X’s Frihedsmedalje, da hun vendte tilbage til Danmark i 1946. På trods af sin berømmelse – og mange solgte bøger – døde hun forholdsvis fattig i 1952.
Herunder finder du inspiration til at læse bøger af og om den glemte forfatter Karin Michaëlis.