Mette anbefaler

”Krigsdagbøger 1939-1945” af Astrid Lindgren

Vi kender alle sammen Astrid Lindgrens børnebøger og ikke mindst hendes perlerække af børnebogsfigurer med Pippi Langstrømpe i spidsen, men hvor godt kender vi egentlig Astrid Lindgren? Efter med stor fornøjelse at have læst Jens Andersens biografi ”Denne dag, et liv” udviklede jeg en massiv interesse for Astrid Lindgrens liv og person. Derfor var det meget kærkomment, at et uddrag fra hendes imponerende dagbogsværk udkom posthumt i år. Og hvilket uddrag!

Med Astrid Lindgrens krigsdagbøger får vi et unikt indblik i livet som husmor i Stockholm under 2. verdenskrig. Men det er ikke en hvilken som helst svensk husmor og det handler langt fra kun om rationeringsmærker og fødevarehamstring. For det første er det en utrolig velformuleret svensk husmor, der har sat sig for, at følge krigens gang i sine dagbøger. Allerede her aner vi Astrid Lindgrens utrolige fortællertalent. For det andet er det også en ualmindeligt velinformeret svensk husmor, eftersom Astrid Lindgren var ansat i den svenske censurtjeneste og dermed læste et bredt uddrag af den post der strømmede ud og ind af neutrale Sverige i krigsårene. Dette betød, at Astrid Lindgren vidste langt mere end den almindelige svensker om eksempelvis jødeforfølgelsen og koncentrationslejrene.

Dagbøgerne er renskrevet af Astrid Lindgrens datter Karin Nyman, men man kan se affotograferinger af de originale dagbogssider i bogen og læse mange af de avisudklip, som Astrid Lindgren klistrede ind i dagbøgerne. Spændende læsning både for den historieinteresserede og for den der ikke kan få nok af Astrid Lindgren! 

Materialer