Lisbeth anbefaler

14.06.16
Anna Gavalda: Bare sammen (2014) (originaltitel: Ensemble c'est tou)

En dag kom en låner og fortalte, at hun netop havde læst en bog af Anna Gavalda, og nu gerne ville reservere alle hendes øvrige bøger. Vi fik reserveret bøgerne, og så blev jeg jo nysgerrig… Det var jo noget af en anbefaling. Jeg kiggede på bogen, som hun havde afleveret: Bare sammen, hed den. ”Fransk litteratur, når den er allermest charmerende og rørende”, stod påtrykt allerøverst. Det lød jo lovende…

Jeg ved ikke så meget om fransk litteratur, men skuffet blev jeg i hvert fald ikke! Efter de første par kapitler, var jeg revet med af den livlige og skarpe dialog og de personligheder, der lidt efter lidt trådte frem.

Bogen omhandler fire personer, hvis fortid på hver sin måde har gjort dem mere eller mindre forkrampede i deres tilværelse. De fire – den anorektiske, fabelagtige tegner Camille, den nervøse, aristokratiske Philibert den flabede kok Frank og hans småsenile bedstemor Pauline, er ensomme enspændere på hver deres måde. Men deres liv vikles sammen i en kæmpemæssig herskabslejlighed fra en svunden tid. De skiftevis hader og elsker hinanden, og efterhånden påvirker de hinanden, så de rykker sig ud af deres fastlåste tilværelser.

Det lyder måske lidt pladderromantisk, men hele bogens tone med dens skarpe dialog er så fin, sjov og intelligent skrevet, at jeg blev revet med.

En lille forstyrrelse i læsningen af bogen er dog de mange fejl i teksten, som tyder på, at det er gået lidt stærkt hos forlaget med den danske oversættelse. Men pyt, bogen er en fin lille, rå perle.

Og jeg har faktisk også fået lyst til at læse forfatterens andre bøger…

Materialer