Lisbeth anbefaler

11.09.15
Nynnes Dagbog. Som at sidde med en pose af mit yndlingsslik.

Boganbefaling: ”Nynnes Dagbog – Det hele” (bd. 1, 2 og 3)
Forfattere: Henriette Lind, Lotte Thorsen og Anette Vestergaard

For efterhånden en del år siden, kunne man i Politiken læse en følgeton under overskriften ”Nynnes Dagbog” med skæve betragtninger på ganske dagligdagsting fortalt af den lidt rapkæftede Nynne. Jeg læste den med jævne mellemrum til min store fornøjelse, men fik kun historien i de afsnit, jeg tilfældigvis stødte på. Senere gik det op for mig, at historien fra 1998 og frem var blevet samlet og udgivet i bogform, og det endda i flere bind. Jeg ønskede mig den i fødselsdagsgave, fik den, men lod den stå i bogreolen til engang, jeg havde tid…

Det havde jeg så for nogle måneder siden. Eller rettere, jeg tænkte, at nu skulle jeg bare læse noget, der var underholdende og sjovt. Det var det også. Det var lidt som at sidde med en pose af mit yndlingsslik, men det var ikke fordi, det bare var sjov og skæg og ballade. Posen rummede skarpe og satiriske betragtninger på alt det, som vi (kvinder) kan rende rundt og tumle med, når vi er i 30’erne og prøver at opnå alt det der, men nu skal med mand, børn, job og så lige også have det sjovt med vennerne, bo godt og være smarte i tøjet.

Nynne er en kvinde, som umiddelbart kan karakteriseres som en shoppeglad, partypige, der prøver at få sit liv til at se så godt ud som muligt. Men hun finder sig ikke i noget, og hun spotter på skarpeste vis sine egne og andres spil for galleriet, og med forfatternes rammende, kreative og virkelig humoristiske brug af sproget i dagbogsform gør det bogen til meget mere end underholdning.

Vi følger Nynne som single (efter brud med ”Djøf”), som kæreste (med bl.a. ”Barnlægen”), som fraskilt (fra ”Freelancefotografen”), som mor, som datter (af ”Husum”), veninde og mellemleder i et firma, som det aldrig helt går op for læseren (mig), hvad er for noget. Alt sammen med en fantastisk selvironi på alle kvinders vegne.

Samtidig har bogen utallige guldkorn af rammende kommentarer til sin samtid som f.eks. ”Står og lægger tøj sammen, mens nogen, der hedder Bush, spiller præsident på tv. Hvem har lagt to rosiner i hans ansigt, dér hvor vi andre har øjne? Og er der nogen, der gider at række ham en Game Boy, så den krig kan blive aflyst?”

Jeg ville gerne komme med 100 citater mere, men du skulle hellere læse bøgerne.

PS: Ja, ”Nynnes Dagbog” er filmatiseret (2005), og det er også meget sjovt. Men handlingen er temmelig anderledes, og bogens helt særlige sprog skal læses i sofaen.

Materialer