Når bogen bryder rammen
Når bogen bryder rammen

Når bogen bryder rammen

Er børnene mere til action end til at sidde pænt og lytte? Så har vi også mange fantastiske og engagerende bøger til jer, når I alligevel gerne vil læse en god bog sammen.

Det kan være svært at sidde stille, når der bliver læst højt. Og det tror pokker, når man nu er fuld af energi, og gerne selv vil det hele og have fingrene i alt.

Men det kan jo godt være at vi voksne alligevel (og med god grund) gerne vil give vores børn glæden ved at få læst en historie. Fordi det er hyggeligt, fordi det udvider vores børns verden, deres syn på sig selv og andre og og ikke mindst deres sprog - og fordi vi ønsker for dem, at de selv bliver gode læsere engang.

Gode grunde er der nok af, men derfor kan det jo stadig være svært at fange barnets opmærksomhed.

Der er mange kneb og et af dem kommer her: Brug en bog, der overrasker og bryder rammen, og hvor barnet selv er med til at få historien til at virke. For eksempel når krokodillen skal rystes ud af bogen, som i "Haps", eller når to børn skal reddes ud af en bog, der er gået helt amok, som i "Den her bog er ustyrlig!".

I kan selvfølgelig også gå i den helt anden grøft og lade ordene - frem for billederne - tale for sig selv, det behøver nemlig heller ikke være kedeligt. Som i bøgerne "Den hemmeligste bog" og "Bogen helt uden billeder", hvor den voksne SKAL læse alle de ord, der står. Også når der står "jeg er en lille gris, der elsker at rode rundt i mudder" og "yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyhhhhh". Det er humor på børnenes vilkår og jeg har prøvet det på egen krop med succes mange gange. Børn elsker, når den voksne smider selvhøjtideligheden og - som bøgerne her - bryder rammen.

Rigtig god fornøjelse med at læse sammen!

Materialer