Tordenbraget
Tordenbraget

Børnebibliotekarens bedste nye højtlæsningsbøger

Højtlæsning er godt for både store og små. Det giver samvær, hygge og ro og det giver en masse skønne fælles oplevelser omkring de gode historier.

Så når du lægger dit barn i seng om aftenen, eller hvis I trænger til en hyggestund i den gode sofa, er det en god idé at sætte lidt tid af til at læse højt fra en ny bog eller fra yndlingsbogen … også selv om den er læst flere gange allerede.

Her mine bud på de bedste af de nyeste:

Mysteriet om hullet i væggen for 4-10 år
Musse og Helium er to små mus, der bor hos mennesket Camilla. En dag opdager de et hul i væggen, som er en portal til det magiske dyrerige, som viser sig at gemme på hemmeligheder, de to mus aldrig havde drømt om. De to små mus Musse og Helium er tvillinger. De bor hos mennesket Camilla, som de kan snakke med. De er nemlig ikke to helt almindelige mus. Det viser sig, at de er børn af kongen og dronningen af Dyreriget. Gennem et hul i væggen kommer Musse og Helium til Dyreriget, hvor de lærer en masse nye væsner at kende. Men ikke alt er som det skal være i Dyreriget, og de to mus må forberede sig på en farlig, men vigtig opgave; at finde den forsvundne guldost. Det er første bog i en serie på fire bind

Ellebæt for 5-10 år
Emma og Rasmus er på ferie hos farmor. De elsker, når farmor fortæller historier om pigen Ellebæt og feen Tit. Ellebæt og Tit får ofte rodet sig ud i problemer, og de oplever mange spændende og magiske ting sammen. De møder blandt andet en gammel mosekone og en farligt stinkende trold. Farmor fortæller historierne med så stor indlevelse og medfølelse, at man næsten skulle tror, at hun selv havde været der. Bogen er en rammefortælling, hvor der er en historie i historien. Fortællingen om Ellebæt brydes jævnligt, fordi man følger børnene Emma og Rasmus hos deres farmor. Dette giver plads i historien til refleksion og samtale.

Pepino - bjørnen der spillede violin 5-9 år
Bjørnen Pepino og gadedrengen Tino bor på gaderne i Venedig. En dag møder de dirigenten Maestro Maggiore. Han inviterer dem med sig hjem, da han ikke længere har et orkester og bor alene i sit store hus. Her får de violinundervisning, og Maestro Maggiore drømmer om at dirigere igen. Flere gadebørn bliver inviteret hjem til huset, og de får alle undervisning. Naboerne klager over børnene, som stadig stjæler og skyder fugle. Maestro Maggiore ønsker det bedste for børnene, men først da han hører deres livshistorier, forstår han hvorfor, de har svært ved det nye liv. Varm poetisk historie om glæden ved musik og vigtigheden af at have god forståelse for hinanden og undgå fordomme.

Det fine ved Karoline for 6-10 år
Når Karoline er sammen med Fatima er det så kedeligt. Derfor vil hun helst være alene, men det er rigtig svært at sige nej til Fatima, der hele tiden vil ses, men som hun ikke rigtig kan stole på. Karoline samler på ting, der skinner som guld, og en dag finder hun en ægte guldring. Hun får en ny nabo, Gustav, som også har langt guldhår og samler på guldting. De bliver venner, og Karoline opdager hvor sjovt og dejligt det er at have en rigtig god ven. Men da deres lærer savner sin vielsesring, og Gustav er kommet til at sige i klassen at han kan trylle, bliver det svært! Heldigvis er der nogle gode voksne som hjælper. Det er en rigtig god højtlæsningsbog, med en handling som mange børn vil kunne relatere til.

Petruska Weingartens halve hjerte for 6-10 år
Søstrene Lisa og Sandra må ikke gå ned i mosen for deres forælde. Men det er så spændende, og en dag efter skole finder de to piger en gravsten. Det sætter især Sandras fantasi på overarbejde. Hun er god til at spinde en historie, om både spøgelser og forbandelser. For kunne der måske hvile en forbandelse over graven i mosen. På stenen står der det er Petruska Weingarten der ligger begravet, men hvem er hun? Kort efter fundet af gravstenen bliver Sandra syg, og det bliver lillesøster Lisa, der løser gåden om Petruska, og "hæver" forbandelsen. En rigtig dejlig og spændende fortælling, hvor fantasi og fortælleglæde følges ad.

Pralefesten for 6-11 år
Køkkendrengen Amund og hertugdatteren Ottilia bliver blandet ind i et spændende eventyr om hele hertugdømmets overlevelse. Hertug Ludbert og hertug Obert er tvillinger, men kan ikke udstå hinanden. De har delt byen mellem sig og prøver at overgå hinanden. En dag indkalder hertug Ludbert til pralefest og Obert spreder et rygte om at Ludbert vil servere den mystiske tabernakelterrine, med tre magiske ingredienser. Ludbert sender køkkendrengen Amund afsted sammen med sine mænd og Amund får heldigvis hjælp af Ludberts datter Ottilia - og den hjælp får han brug for. Det er en farefuld færd, han skal ud på, samtidig er Ottilia også i stor fare. Vil Amund nå tilbage med de magiske ingredienser, inden det er for sent?

Rumpiloterne og kaptajn Zenoks onde ønske for 6-12 år
Bogen foregår på rumstationen Hajen, som svæver langt ude i universet. Historien tager sin begyndelse, da man møder de tre venner Noa, Max og Sif, der sammen går på rumskole. Ud af vinduet kigger de spændt på de kasser med lasersværd, der er ved at blive læsset, og som de skal bruge i undervisningen. Pludselig får de besked over højtaleren, at deres kaptajn er død, og der skal vælges en ny kaptajn. Da den onde Zenok ønsker at tage magten, starter en galaktisk magtkamp. De tre venner går i gang med en plan, som involverer lasersværdene. Sjov og skør højtlæsningsbog.

Tordenbraget for 7-11 år
Ulf og hans bedste ven Bernt synes, Tordenbraget er den mest uhyggelige mand i verden. En dag styrter Ulfs mors verden sammen, og Tordenbraget er måske den eneste, der kan hjælpe dem. Ulfs mor elsker at spille klaver, ligesom hun nyder at være alene en gang om ugen i sin hytte, som kaldes "Ensomheden". Her får hun energi til at varetage alle husets pligter. En dag falder et træ ned over hytten, og den braser sammen. Ulfs mor bliver trist og stopper med at spille klaver. Sammen med vennen Bernt beslutter de sig for at hypnotisere den frygtindgydende, kraftige og behårede Tordenbraget. Det lykkes dem at få ham til at bygge en ny hytte. Som tak, lærer Ulfs mor, Tordenbraget at spille klaver.

Magikernes tid - den sorte fjer for 8-12 år
Krigerpigen Håb og magikerdrengen Xar er opvokset med at hade hinanden i en verden, hvor krigerne bekæmper al magi. Da de tilfældigt møder hinanden, bliver de nødt til at samarbejde for at bekæmpe den onde magi, der er begyndt at brede sig. Bogen er 1. del af en trilogi. Bogen er en vidunderlig og humoristisk fortælling fuld af magi, finurlige væsener og dramatiske begivenheder. Den handler om at være tro mod sig selv og finde sine egne evner.

Materialer