Ismonstret

Børnebibliotekarens bedste nye højtlæsningsbøger

Højtlæsning er godt for både store og små. Det giver samvær, hygge og ro og det giver en masse skønne fælles oplevelser omkring de gode historier.

Så når du lægger dit barn i seng om aftenen, eller hvis I trænger til en hyggestund i den gode sofa, er det en god idé at sætte lidt tid af til at læse højt fra en ny bog eller fra yndlingsbogen … også selv om den er læst flere gange allerede.

Her mine bud på de bedste af de nyeste:

Grydeklar for 3-9 år
Hvordan er det at være barn med verdens største numse? Hvordan er det at have verdens slemmeste barn? Hvordan mon det er at være den rigeste mand på kirkegården, fordi man har sparet på alt hele livet? Hvordan tror du det er at have besøg af statsministeren, der bare gerne vil have en fridag? At være forældre til verdens kedeligste dreng? Eller ved du, hvorfor man prutter? Dette og meget mere får vi svar på i "Grydeklar".

Prinsesse puttenuttes godnathistorier for 5-8 år
Puttenutte fortæller godnathistorier. Hun er sikker på, at de kendte eventyr ville være bedre, hvis kloge og modige prinsesser selv fik lov til at fortælle deres historie. Der er 7 historier med bl.a. Tornerose og Den grimme ælling. Alle historierne har genkendelige elementer fra det klassiske eventyr, men forandres undervejs så det bliver nye historier. Fx er Tornerose så klog, at hun undgår spritsprøjter og sætter vækkeuret, så hun ikke skal sove i hundrede år og kysses af prinsen. Det er sjove historier med opfindsomme genskrivninger og overraskende slutninger. Puttenutte er selvstændig og lidt af en spilopmager.

Halfdan – generalen for 6-9 år
Halfdan og hans ven Dylan spiller fodbold, og Halfdan kommer til at sparke for hårdt til bolden, så den ender i haven hos ham, de alle kalder Generalen. Generalen har efter sigende myrdet sin kone, og alle børnene er bange for ham. Nu må drengene overvinde deres frygt, for Halfdan er nødt til at få bolden tilbage - det var jo den, han havde fået af morfar. Drengenes planer går som sædvanligt ikke helt, som de har tænkt sig, men det er måske ikke så skidt alligevel.

And i rummet for 6-9 år
And keder sig forfærdeligt. Der er ikke andet at lave end at sidde i sit bur og glo på hø. De andre ænder bare rapper og rapper. Noget må ske. And beslutter sig for at forlade jorden i et års tid. And bygger en rumraket og drager ud i det ukendte.. Foruden selve beskrivelsen af Ands rumrejse stiller bogen store spørgsmål om uendelighed, ensomhed, savn og mod. Fantastisk bog, som med ganske enkle midler tager store, komplicerede spørgsmål op. Historien om den lille selvstændige And er sjov i sig selv, men vinder endnu mere ved at blive nydt i fællesskab og diskuteret.

Hullet i kloden for 6-9 år
Jeppe og Jacobs tipoldefar var kineser, så de er selv lidt kinesere. De to drenge drømmer om at komme til Kina. Jeppe foreslår, at de kan grave et hul i haven, for han ved, at Kina ligger på den anden side af kloden. De to drenge begynder at grave, men det er meget hårdt. Heldigvis får de hjælp af deres venner, som de fortæller, at alt er omvendt i Kina. Man får fx flødeboller, hvis man spiller fodbold i klasselokalet. Det får alle til at grave, men da det bliver mørkt, står Jeppe og Jacob alene nede i hullet. Det er en humoristisk og fantasifuld historie, om to drenges drøm om at grave et hul til Kina.

Skurkistans hemmelighed for 6-9 år
Ingolf og Lydia bor i Skurkistan og kommer på sporet af en hemmelighed der kan ændre landet for altid. Desværre er første spor gemt i bunden på en skatkiste, der er fløjet væk med nogle luftpirater. Det udvikler sig til lidt af en skattejagt, der involverer kamptrænede pingviner og luftballoner, og som kræver megen snedighed af de to små helte. Der er revolutioner, kamp om posten som kalif og heldigvis nogle gode, fredelige løsninger til sidst. En sjov og spændende bog for alle der elsker ballade og gang i den fra første side.

Waldur - drengen med det store hoved for 6-12 år
Waldur er en meget klog dreng med et meget stort hoved. Hans hoved er så stort, at han vækker opsigt overalt hvor han kommer. Waldur stiller hele tiden sine forældre og sin bedstefar en masse spørgsmål. En dag mener hans forældre ikke at de har flere svar til hans mange spørgsmål og så er Waldur nødt til at begynde i skole. I skolen fortsætter de mange spørgsmål - nu til læreren i stedet. En finurlig historie, der er fyldt med sjove anekdoter og mange af de små ordsprog som vi voksne tager for givet, men som børn lige skal have forklaret en ekstra gang.

Da jorden fik feber for 7-12 år
Bogen Indledes med Guds skabelse af Jorden og al hans glæde herved. Menneskene er i begyndelsen vogtere af kloden, men senere bliver de dens herskere. Gud sender fire engle - Mikael, Gabriel, Rafael og Uriel til Jorden - alle i dyreskikkelse. De plagede dyr på Jorden følger efter englene, og giver menneskene lærestreger og noget at tænke over. En aktuel historie som tager afsæt i klimaforandringerne. Historien har et vidunderlig eventyrligt og poetisk sprog, som giver mindelser om naturfolks sagn og myter.

Ismonstret for 7-12 år
Den forældreløse pige, Else, stikker af fra børnehjemmet Ormely. Hun hører om en nedfrosset mammut, som er ankommet til London, og det bliver starten på hendes livs største eventyr. Historiens hovedpersoner præsenteres i starten af bogen, og sidst i bogen kan man læse om mammutter og Victoriatiden. Historien er både tragikomisk, skør, spændende og fuldkommen usandsynlig. Den er fyldt med skæve, absurde eksistenser.