Hr. Hattenheimers eventyrlige rejse
Hr. Hattenheimers eventyrlige rejse

Børnebibliotekarens bedste nye højtlæsningsbøger

Højtlæsning er godt for både store og små. Det giver samvær, hygge og ro og det giver en masse skønne fælles oplevelser omkring de gode historier.

Så når du lægger dit barn i seng om aftenen, eller hvis I trænger til en hyggestund i den gode sofa, er det en god idé at sætte lidt tid af til at læse højt fra en ny bog eller fra yndlingsbogen … også selv om den er læst flere gange allerede.

Her mine bud på de bedste af de nyeste:

Hr. Hattenheimers eventyrlige rejse for 4-8 år
Den skøre opfinder Hr. Hattenheimer opfinder mange skøre ting, som fx en selvkørende lænestol. Men da hans høje hat en dag flyver væk, får han ideen til en hatteballon, som han og hans gode ven, mågen Rufus, straks tager på eventyr i. Men det skal vise sig, at det bliver et mere spændende eventyr, end de havde regnet med. De møder nemlig både troldmanden Cornelius Langskæg og heksen Kiselda. Kiselda og hendes bror Xander er i store problemer. De onde trolde har forvandlet Xander til en trold og inden 30 dage skal der findes en modgift. En spændende jagt på sære ingredienser som drageæg og hvæsedruer tager sin begyndelse.

Ella Olsen indtager skolen for 5-7 år
Vi møder Ella Olsen, da hun skal starte i skole. Ella Olsen er en frisk og impulsiv pige, der tror på sig selv og er villig til at gå langt for at få sin vilje. Det kommer der mange sjove og nogle gange ret uheldige episoder ud af. Vi hører fx om, den gang Ella skulle dele sugerør ud til hele klassen og det ender med, at hun taber kassen og sugerørene flyver rundt over det hele, eller da hun synes det kunne være sejt med briller, eller da hun kommer til at invitere 12 kammerater til fødselsdag i stedet for 5.

Ruth-Viola med bindestreg for 5-7 år
Ruth-Viola er lige begyndt i skole og det er hårdt arbejde, synes hun. Så er det godt, at hun har sin usynlige ven Olé. Han har godt nok aldrig selv gået i skole, men han ved alligevel meget. Gad vide om Olé altid vil være der? På en humoristisk måde får man indsigt i, hvordan det er at starte i skole. Mor, far og lærer Jesper vil hjælpe Ruth-Viola med at få en god skolegang, men uden Olé, var det nok ikke gået. God idé at der til hvert af de fire kapitler er listet idéer op til hvad forældre og lærere kan tale med børnene om. Bogen er meget humoristisk og meget velskrevet.

Felven og syvsoveren for 5-9 år
Felven bor i en træstub i udkanten af en eng midt i elverriget. Hun er hverken fe eller elver, men drømmer meget om at være som dem og holder sig gode venner med alle. Hun er særligt gode venner med den kloge syvsover. Da jorden en dag begynder at ryste, beslutter elverkongen og ældste-feen at sende Felven og syvsoveren ud på en særlig og farlig rejse. De skal forsøge at få kontakt med de underjordiske.

Rebusløbet for 5-10 år
Kassedyrene planlægger et rebusløb og det vil Ræven og Pattegrisen gerne deltage i. Det er desværre ikke så nemt at få lov at deltage. Men med lidt snilde og lidt snyd får de to alligevel lov at deltage. I rebusløbet skal man gennem-føre en masse opgaver, bl.a. kende forskel på konfekt og harelort og spotte dyr og sjældne dyr i nærheden. De to kæmper alt de har lært, for de vil gerne vinde den store præmie.
En skøn, skør og ret gakket bog om radisehajer, kassedyr og kampen for at vinde. Den giver noget at tænke over og snakke om og det er fedt.

Stenfjæs siger stop for 6-10 år
At have en magisk ønskesten liggende frit fremme kan hurtigt ende i noget værre rod, især når man har en nysgerrig babylillebror. En helt almindelig dag skal Lulu lige se lidt efter sin lillebror Morgan. Pludselig får Morgan fat i ønskestenen Stenfjæs, og da Stenfjæs kan forstå babysprog, går det helt galt. Morgan ønsker sig i første omgang en masse mad, snart er Morgan en kæmpe baby, der bander og svovler og bedstevennen Otto bliver invaderet af en klovn. Lulu må bede Stenfjæs om hjælp igen, for at redde trådene ud. I dette bind lærer Lulu, at man skal passe på med, hvad man ønsker sig. Der er en god læring i bogen, samtidig med den er rablende skør og meget underholdende især kæmpebabyen Morgan vil give børnene et godt grin.

En tosset sommerferie og jomfruen, der blev væk for 7-10 år
Jens skal på telttur sammen med sine forældre, søster Mona og lillebror Luffe. Allerede på færgen starter balladen, hvor Luffe fejlagtigt beskyldes for at stjæle. Ankommet til campingpladsen på Birkø fortsætter eventyret, og snart er Jens og hans lillebror blevet lovet tæsk, og involverede i opklaringen af tyveriet af maleriet "Den fortabte jomfru". Dette er en sjov og underholdende beretning, hvor den voksne fortæller tænker tilbage på sin barndoms sommerferie. Der er fuld fart på, når hovedpersonen og hans lillebror tager på eventyr, og den voksne højtlæser vil kunne genkende meget fra sin egen barndom.

Fantastiske Feline - Firkløvergårdens hemmelighed for 8-10 år
Modvilligt flytter pigen Feline med sine forældre til den faldefærdige Firkløvergård. Fyldt med skepsis går hun på opdagelse i det gamle hus og den frodige have. Her får Feline sig en overraskelse, da hun møder den talende kat, Paulo von Panama. Det viser sig at Paulo er både klog og hjælpsom. Han hjælper Feline og hendes far, når der kommer skadede dyr til klinikken. Mon Firkløvergården gemmer på flere hemmeligheder end talende katte?

Børnene fra Sølvgade 8-10 år
Fire søskende har en hemmelighed - deres mor er forsvundet, og de bor alene. Men kan man egentlig klare sig uden voksne? Og hvor længe kan man skjule sig for Kommune-trolden? De lever af morens efterladte penge og det, de kan skrabe sammen ved at samle flasker og "skralde" om natten. Petra, som er den yngste, skal snart starte i skole, men uden mor, kan hun ikke blive meldt ind. Derfor må børnene skaffe en voksen. De ansætter manden Nelly, som er ho-moseksuel og går i dametøj. Han får hurtigt styr på børnenes hverdag og alt går godt, indtil Nelly får fornemmelsen af, at noget omkring børnene ikke er, som det skal være.

Materialer