Død over tandfeen

Børnebibliotekarens bedste nye højtlæsningsbøger

Når frosten bider, er det tid til vinterhygge med det varme tæppe og en god bog. Du får her inspiration til gode højtlæsningsbøger for børn og snemænd.

Højtlæsning er godt for både store og små. Det giver samvær, hygge og ro og det giver en masse skønne fælles oplevelser omkring de gode historier.

Så når du lægger dit barn i seng om aftenen, eller hvis I trænger til en hyggestund i den gode sofa, er det en god idé at sætte lidt tid af til at læse højt fra en ny bog eller fra yndlingsbogen … også selv om den er læst flere gange allerede.

Her mine bud på de bedste af de nyeste:

Skrammelkatten kommer til Huleby for 4-8 år
Midt inde i Hovedlandet ligger Huleby, som er kendt for sit smukke og ganske unødvendige arbejde med at bygge overflødige ting. Huleby har kun dagslys fra kl. 10-15, der er ingen stearinlys, lommelygter eller kunstig lys. Skrammelkatten, som er tingbygger, kommer til byen og mødes med Stjernekiggeren Bent van Sperling og Statsmedister Pølle i Pøllepaladset. Han får til opgave at skabe lys i Huleby.

Godnathistorier for rebelske piger 2 for 4-10 år
Portrættet af Agatha Christie åbner op for de 100 eventyr om store kvindelige personligheder, der har gjort noget ekstraordinært som kvinde, enten i sin samtid eller for eftertiden. Blandt de portrætterede er Madonna, Beyoncé, Angela Merkel og J. K. Rowling. Alle portrætter fylder et dobbeltopslag og første side indeholder et lille eventyr om den mest skelsættende begivenhed i den pågældende kvindes liv.

Skovens gåder for 5-10 år
I tredje del af denne eventyrlige serie er alfepigen Mirja atter på nye eventyr i skoven. Hun har glædet sig til alfekoloniens store fest, men som sædvanlig er der intet, der forløber  som Mirja havde drømt om. Da koloniens børn tager på gådeløbet, opdager de at der findes langt flere og mørkere gåder i skoven. Det handler om venskab, mod og frygt og om at finde sin egen indre styrke.

Katten som åd julen for 5-11 år
Kattekillingen Mio er fuld af spilopper og de tre børn Alex, Lily og Rose elsker at lege med den. Det bliver  og julemaden, men lige meget hvad der sker, så elsker de alle sammen Mio. En sjov historie om jul i en almindelig engelsk familie med far, mor og børn og en meget livlig kattekilling. Den er god til at læse højt i juledagene eller i januar, når faren for katte-katastrofer er overstået.

Gangster farmor for 7-11 år
Hver fredag skal 11-årig Ben passes af sin småpruttende og kålelskende farmor, fordi hans mor og far skal til "Vild med dans". Ben synes, at han har den kedeligste farmor i hele verden, men en dag finder han en masse smykker gemt i en kagedåse i farmors køkken. Farmor fortæller, at hun engang var en stor juveltyv, og har stjålet smykker fra mange kendte mennesker. Hun har hele sit liv ville stjæle kronjuvelerne, og hun har brug for Bens hjælp. Ben begynder at arbejde på en plan og pludselig er det sjovt både at gå i skole og besøge farmor.

Død over tandfeen for 7-12 år
Da Alf taber en fortand, får han kun sølle to kr. af Tandfeen. Det vil Alfs storebror Bjørn ikke finde sig i, og de beslutter sig for at opsøge Tandfeen og få de tyve kroner, som Af fortjener for sin tand. Med hjælp fra den gnavne tandlæge i opgangen og den tandløse pige, Holly, kommer brødrene på sporet af Tandfeen. En bedragerisk Tandfe, der bestemt ikke har i sinde at give Alf en tyver. Man skal ikke ret langt ind i denne bog, før man er fan af de to brødre, Alf og Bjørn. Det er en sjov og velskrevet bog, der emmer af søskendekærlighed og masser af rablende påfund, som vil more både børn og voksne.

Esperanza 8-12 år for 7-12 år
Halidon er uden alder, og ser mærkelig ud. Han lever af at jonglere og lave kunster på sin ethjulede cykel. En nat vågner Halidon med et spjæt i sin hængekøje, og opdager at Kaptajnen ikke er kommet hjem. Halidon har en forfærdelig forudanelse og begiver sig ud i natten for at lede efter Kaptajnen. I den kolde nat får han følgeskab af en herreløs hund, som på trods af Halidons skepsis, hjælper så godt den kan.

Den opdagelsesrejsende for 8-13 år
Et lille fly med en pilot og 4 børn styrter ned i Amazonjunglen. Piloten dør og de 4 børn fra ca 5 til 15 år er nu overladt til selv at finde ud af, hvordan de overlever og finder ud af junglen, så de kan komme hjem. De kæmper sig vej, og møder en gammel opdagelsesrejsende, som har sine egne meninger om tingene og stiller krav til dem, men som også kan sætte sig ind i deres situation og hjælpe dem på vej.

Krølle & Puha - den belgiske slikindsamling for 9-13 år
Krølle og Puha finder ud af at skolens nuttede pingvin har skumle bagtanker, da den planlægger en stor slikindsamling. Men pingvinen er en snedig rad, og den har en klemme på Krølle og Puha - den truer dem nemlig med at skulle gå en klasse om og havne sammen med alle kyssepigerne, hvis de afslører dens hemmelighed. Gode råd er dyre - mon Krølle og Puha kan klare skærene?

God fornøjelse med højtlæsningen!
Anne-Marie, børnebibliotekar