Syddjurs Bibliotek sætter fokus på demokratiet

Tema: DEMOKRATI

13.09.21
2021 er valgår! Den 16. november skal vi til valgurnerne for at sammensætte byråd for de næste fire år. På Syddjurs Bibliotek benytter vi lejligheden til at stille skarpt på demokratiet fra flere vinkler.

I et land som Danmark er demokrati noget vi tager for givet, og vi taler med stolthed om Grundloven og ytringsfriheden. Men hvad er demokrati egentlig for en størrelse? Og er demokrati for alle? I perioden fra den 13. september og frem til Kommunalvalget vil der blive rig lejlighed til at blive klogere på disse spørgsmål gennem udstillinger, foredrag, afstemninger og debat på bibliotekerne i Syddjurs.

Stemmesedler
Fra d. 13. september vil besøgende på Biblioteket i Rønde kunne opleve udstillingen, “Stemmesedler - magtmiddel eller dokument?”, der er udarbejdet af den politisk uafhængige organisation, Folkevirke. Udstillingen stiller spørgsmål ved, hvor demokratiske stemmesedler egentlig er, og kommer med eksempler fra forskellige lande og forskellige historiske perioder. I forbindelse med udstillingen faciliterer medarbejdere fra Folkevirke en debat ved et arrangement på Biblioteket i Rønde d. 5. oktober.

Demokratiets stemmer
For de historisk interesserede er det muligt at komme med en historiker og en bibliotekar på rundtur i demokratiet, når de ved et foredrag i BMA på Maltfabrikken d. 14. oktober kommer omkring Grundlov, afstemningsmetoder og mere eller mindre kendte bysbørn, der har slået deres folder indenfor det politiske på lokalt eller nationalt plan.

Demokrati i litteraturen
I perioden vil der også være fokus på demokrati og politik i bibliotekernes udstillinger og i de tilbagevendende litteraturarrangementer, Fyraftensinspiration og Historier til kaffen.

Finder masser af bøger om demokrati HER

Skumfrøer eller lakridspiber
Som sædvanligt vil det være muligt at afgive brevstemmer på biblioteket i ugerne op til Kommunalvalget. I år kan børnene også være med, når de med et glimt i øjet stilles overfor det afgørende valg, om der skal serveres skumfrøer eller lakridspiber på biblioteket!

Læs mere om de foskellige arrangementer under fanen, Det sker