Naturen i litteraturen – Litteraturen i naturen
Naturen i litteraturen – Litteraturen i naturen

Naturen i litteraturen – Litteraturen i naturen

23.03.21
Syddjurs Bibliotek sætter spot på natur og litteratur med foredrag, spireposer, boganbefalinger og litteratur-ture i naturen.

Naturen har til alle tider været et tema i litteraturen – sikkert fordi vi til alle tider har været afhængige af og forbundet med naturen. Naturen har påvirket vores liv på godt og ondt og dens luner har været afgørende for den gode fangst eller den gode høst, for liv og død på havet, i ørkener og på bjerge. Der findes litteratur, der besynger naturen, litteratur, der beskriver kampen med og mod naturen og på det seneste også litteratur, der direkte eller indirekte adresserer klimakrisen.  

23. marts får vi besøg af forfatteren Kristian Bang Foss, der i romanen ”Frank vender hjem” beskriver den rå natur, som findes helt tæt på os (Onlineforedrag, UDSOLGT)

Hvis du vil inspireres til at læse mere, så tag et kig på hjemmesidens forskellige lister med bøger inden for vidt forskellige naturtemaer. 

Spireposer 
Vi gør også naturen håndgribelig. I perioden fra tirsdag den 23. marts og så længe lager haves kan du hente en “Spirepose” til børn på dit lokale bibliotek.  Med den kan I sammen så et frø og se det spire. Poserne kan hentes i bibliotekernes åbningstid for afhentning af bogposer. Poserne afhentes efter “først-til-mølle”-princippet.  

Litteraturen i naturen  
Og naturligvis skal du også have muligheden for at tage med litteraturen ud i naturen. Vi har lavet helt særlige ruter rundt i Ebeltoft, Hornslet og Rønde, hvor du med din mobil i hånden bliver guidet fra post til post. Ved hver post finder du spørgsmål om bøger, romanfigurer og litteratur for både børn og voksne. Det er kun for sjov! For at få skridt i benene, farve i kinderne og lidt ny viden og inspiration til læsehjernen. 

Sådan finder du turene (opdateret - vi beklager den mangelfuld og fejlbehæftede beskrivelse tidligere!)

  • Brug mobilens webbrowser til at gå til siden play.gpsquiz 
  • Når mobilens GPS er tændt, kan I se quizzen, så snart I er inden for 200 meters radius af rutens begyndelse (hhv. Biblioteket i Hornslet, Rønde og Ebeltoft) 
  • Vælg er holdnavn (I behøver ikke at indtaste mailadresse – og biblioteket kan ikke se hvem I er eller gemme oplysninger om jer). 
  • Posterne dukker op på kortet i rækkefølge, men de enkelte quizzer bliver først tilgængelige, når I er tæt på posten (15 meter). 

Turene hedder hhv. “Bibliotekets naturjagt for børn” og “Bibliotekets naturjagt for voksne”. 

Turene for børn og voksne er de samme det er blot spørgsmålene der er forskellige, så hele familien kan følges ad. Hvis man vil have begge typer spørgsmål på turen er det en god idé at have to mobiltelefoner med. Turene er ca 2-2,5 km.