Forskningens Døgn. Tæt på lyd
Forskningens Døgn. Tæt på lyd

Din skoleklasse kan være med til at forske i lyd på Syddjurs Bibliotek

05.03.19
Igen i år kan skoleklasser (4.- 6. klasse) over hele landet deltage i Forskningens Døgns skoleprogram på deres lokale bibliotek. Temaet for dette års skoleprogram er ”TÆT PÅ LYD”, og som noget nyt i år kan eleverne deltage i Klassekonkurrencen, hvor de skal producere lydklip, der skal bruges i et rigtigt forskningsprojekt.

Fra d. 24. april – 24. maj kan skoleklasser fra mellemtrinnet deltage i Forskningens Døgns Skoleprogram. Sidste år deltog 11.000 elever fra skoler over hele landet i skoleprogrammet ”OM AL TID”. I år gentager vi succesen, men denne gang med temaet lyd!

Eleverne skal lære at tænke som nysgerrige forskere, når de fordyber sig i lyd. Det foregår på lokale biblioteker rundt om i hele landet, hvor klasserne inviteres til at deltage i en workshop. Alle aktiviteterne i workshoppen er biblioteksfolk, museumsfolk, didaktikere, designere og ikke mindst forskere fra Københavns Universitet. Altså et super kompetent hold. Eleverne skal arbejde praktisk og undersøgende med lyden – og med samme tilgang som en rigtig forsker.

Igen og igen oplever jeg som bibliotekar, hvordan eleverne drager fordel af at komme ud fra skolen, og møde andre fagprofessionelle, under andre former og rammer. Næsten hver gang er der en elev der overrasker sin lærer, ved pludselig at sige meget mere eller deltage mere, end de plejer. Julie Arndrup, børnebibliotekar, hovedbestyrelsesmedlem i Bibliotekarforbundet

Landsdækkende konkurrence
Programmet munder ud i den landsdækkende Klassekonkurrence, hvor eleverne, via en webapp, skal optage lydklip ude i det fri, der skal bruges til et rigtigt forskningsprojekt på Københavns Universitet. Klasserne bag flest brugbare lydklip vinder en billet for hele klassen til det store finaleshow på DOKK1 i Aarhus d. 28. maj, hvor der vil være optrædener fra de fedeste kunstnere.

I den vedhæftede invitation nederst på siden kan du som lærer bl.a. læse om, hvordan alle skoler i Syddjurs skal tilmelde for at få betalt transportudgifterne. (Her er også link til en lille video, som du kan se sammen med klassen)
Du kan tilmelde din klasse frem til d. 5. april 2019.
Det er efter først-til-mølle-princippet.

For yderligere oplysninger, kontakt:
Børnebibliotekar Kis Walther, Syddjurs Bibliotek, tlf: 2491 6926, mail kiwa@syddjurs.dk (Rønde Bibliotek, tlf 8753 5160)
Projektleder, biblo.dk, Anne Sofie Cramer, tlf: 4038 7529, e-mail: annesofiecr@roskilde.dk

 

Om skoleprogrammet

  • Skoleprogrammet er udviklet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse og Center for Makroøkologi, Evolution og Klima i samarbejde med Biblo.dk; danske folkebibliotekers digitale univers for større børn, og Forskningens Døgn.
  • Over 100 folkebiblioteker over hele landet har tilmeldt sig programmet og inviterer lokale klasser til at deltage.
  • Læs mere om skoleprogrammet på www.biblo.dk/lyd
  • Læs mere om forskningsprojektet på www.lyden-af.dk
  • Læs om Forskningens Døgn på www.forsk.dk