Børnevalg 2019

Børnene har taget del i demokratiet og stemt grønt

Vinderen af Børnevalget 2019 er fundet!

I 88 kommuner har børnene taget del i demokratiet, sat deres kryds og stemt grønt. De har nemlig deltaget i Børnevalget på mange af landets biblioteker, som har været afholdt samtidig med Folketingsvalget. Det har været et forsøg på at give børnene indsigt i, hvad demokrati og valg går ud på.

”Et valg kan være en svær størrelse at forstå for børn. Med børnevalget får vi voksne en indgang til at snakke med børnene om, hvad et valg er, og hvorfor det er så vigtigt, uden at vi taler hen over hovedet på dem,” forklarer børnebibliotekar fra Syddjurs Bibliotek, Louise Stenmann Jørgensen.

Som i mange af de andre kommuner, blev det også i Syddjurs Kommune til en stor sejr for bogen Vildheksen, der kørte med det grønne valgslogan: ”Ja til at passe på naturen”. Med det stærke budskab løb Vildheksen med hele 4.491 af 17.092 stemmer. Mange af børnene har stemt ud fra de forskellige valgslogans eller bøgernes forsider, som har stået fremme på bibliotekerne. Nogen af børnene har endda brugt de stemmebokse på bibliotekerne, som har været sat frem i forbindelse med folketingsvalget, og fået fornemmelsen af at gå ind bag gardinet og sætte ét enkelt, men vigtigt kryds.

”De får selv en stemmeseddel i hånden, og oplever det at skulle vælge til og fra. Samtidig er det dejligt for os børnebibliotekarer, at børnevalgets kandidater er dem børnene allerede kender fra en række helt fantastiske bøger for børn. Og hvis der er nogle imellem de ikke kender endnu, er det kun et plus, at vi kan hjælpe dem til at opdage endnu flere fantasifulde boguniverser,” udtaler Louise Stenmann Jørgensen.

For at gøre det så konkret som muligt for børnene, har de kunnet stemme på 11 kendte figurer fra populære børnebøger. Udover Vildheksen har det blandt andet været bøger som Karmaboy, Sallys far og Børste, der har skullet give børnene lyst til at deltage i valget.